گزیده متنی بخشی از محتوای این درس اخلاق:
- یکی از مهلکات “عجب” است. اینکه انسان خودش را بزرگ ببیند و از خودش راضی باشد و صاحب کمال (مال و جاه و مقام و عبادت یا زیبایی و امثال اینها) بداند نه نسبت به دیگران بلکه در عالم خودش. آنجا که مقایسه با دیگران مطرح باشد “کبر” نام دارد.
- سالک در اینجا به حساب عباداتی که انجام می دهد اگر از خودش خوشش بیاید یا از خود راضی باشد
این صورتی از عجب است و از مهلکات است. البته سالک به هر لحاظی غیر از عباداتش نیز دچار عجب شود برایش خطرناک است. -
امام صادق(ع) فرمود: هرکسی به او عجب راه پیدا کند هلاک می شود.
- همچنین آمده که شخصی گفت به امام صادق(ع) گفتم: شخصی عبادتی را انجام می دهد در حالی که شرمندگی و خوف دارد سپس عمل دیگری از کارها ی خوب انجام می دهد و شبه عجبی به او راه پیدا می کند این چگونه است؟ امام فرمود: این شخص در حال اولش که خائف بود خیلی بهتر است از حالی که در مرحله ی دوم برایش پیش آمد.
- روایت دیگری است از امام صادق(ع) که فرمودند: شخصی گناهی انجام می دهد و از گناهش پشیمان می شود و از آن طرف عبادتی انجام می دهد و او را خوش می آید اینجا آن پشیمانی از گناه بهتر است از آن حالت خوشایندی.
- پس عبودیتی که انسان را سرافراز کند در عالم خودش و برای عابد مسکنت و فقر در برابر خدا پیش نیاورد به درد نمی خورد.
- از امام باقر یا امام صادق علیهماالسلام روایت است که فرمود: دو نفر وارد مسجد شدند یکی عابد و دیگری فاسد، موقع خروج از مسجد عابد فاسق گشت و فاسد صدیق شد. این به خاطر این است که عابد داخل مسجد می شود در حالی که می بالد به عبادتش و فکرش هم همش این است ولی فاسق فکرش همش در پشیمانی بود بر گناهی که کرده و توبه کرد.
ویدئوهای اخلاقی بیشتر در آپارات ندای تهذیب
درس های اخلاقی سایت معاونت تهذیب حوزه
مشاهده موارد بیشتر از فیلم های کامل دروس اخلاق
دیدگاهی ثبت نشده!!!